2 Lut

Jak wykorzystuje się mocznik w kosmetyce?

Mocznik znajduje wykorzystanie w branży kosmetycznej od bardzo dawna. Jego kluczowym zadaniem jest optymalne nawilżenie skóry.Jest dodatkiem w różnorodnych kosmetykach i posiada rozmaite stężenie. Przedstawiamy w związku z tym w skrócie mocznik w kosmetyce oraz jego świetnie możliwości.

Mocznik wykorzystywany jest przede wszystkim przez wzgląd na zmiękczanie skóry, wygładzanie oraz uelastycznianie. Może być używany w kuracjach peelingujących, a także w kuracjach antytrądzikowych, ponieważ ma właściwości bakteriobójcze. W jakich zatem kosmetykach można odszukać mocznik? W głównej mierze jest składnikiem kremów do nawilżania skóry a także kremów regenerujących skórę. Znajduje również zastosowanie w kosmetykach przygotowanych do pielęgnowania skóry trądzikowej, albo skóry której dotyczą choroby skórne takie jak na przykład łuszczyca. Mocznik w kosmetyce stosowany jest jednocześnie ze względu na to, że podnosi przepuszczalność naskórka, a w efekcie możliwe jest wniknięcie w głąb skóry różnych leczniczych albo pielęgnacyjnych składników. Mocznik w stężeniu 30-40% używany jest do peelingowania skóry, jest zatem składnikiem kosmetyków peelingujących, jak również tych, których rolą jest przywrócenie do odpowiedniego stanu skóry zbyt zrogowaciałej i przesuszonej. Mocznik w najwyższym stężeniu, to jest 40-50% zalecany jest przez specjalistów dermatologów na receptę. Z reguły leczy się przy jego wykorzystaniu takie choroby jak atopowe zapalenie skóry czy łuskę rybią. Mocznik wyszukać można w wielu różnorodnych kosmetykach, do których zalicza się chociażby balsamy, maski bądź serum.

Więcej info pod tym link

Dodaj komentarz